Ankara çiğdemi (Crocus ancyrensis) Türkiye’ye endemik bir bitki türüdür. Bu bitki türü, özellikle Ankara ve Konya’da doğal olarak yetişmektedir.
Hakkında Genel Bilgiler:
Ankara çiğdemi, soğanlı bir bitki türüdür ve geç kış ve ilkbahar aylarında çiçek açar. Yaklaşık olarak 10 cm boyunda ve tek çiçekli olarak görünür. Çiçeğin rengi genellikle sarı veya sarı-turuncu olur.
Bilimsel Adı:
Crocus ancyrensis olarak bilinen Ankara çiğdemi, Iridaceae familyasına aittir.
Halk Arasındaki Türkçe Adı:
Ankara çiğdemi olarak da bilinir.
Taksonomi Bilgisi:
Bitki, bitkilerin sınıflandırılmasında kullanılan taksonomi sistemi olan Carl von Linné tarafından sınıflandırılmıştır. Crocus cinsinin bir üyesi olan bitkinin tam taksonomik adı, Crocus ancyrensis L. olarak kaydedilmiştir.
Azami Boyu:
Ankara çiğdemi, yaklaşık olarak 10 cm boyuna kadar büyüyebilir.
Endemik:
Bu bitkinin doğal olarak yetiştiği yerlerin çoğu Türkiye sınırları içerisinde yer almaktadır. Bu nedenle, Ankara çiğdemi Türkiye’ye endemiktir.
Güneş Gereksinimi:
Ankara çiğdemi, tam güneş ışığı alan yerleri tercih eder.
Sulaklık Gereksinimi:
Bitki, nemli toprakları tercih eder ve sulaklık gereksinimi vardır.
Sınıf:
Crocus ancyrensis, Monocotyledonae sınıfına dahildir.
Sıcaklık Gereksinimi:
Bitki, sıcak iklimleri tercih eder. Ortalama bir sıcaklık aralığı olan 15-20 derece aralığında gelişir.
Yaprak(çık)ların Sap Üzerinde Dizilişi:
Ankara çiğdemi, tek bir yaprağa sahiptir ve bu yaprak doğrudan soğanın üstünden çıkar.
Yaprak/Yaprakçık Geometrisi:
Bitkinin yaprakları, ince ve uzun bir geometriye sahiptir. Ayrıca, çiçek çevresinde yer alan mor lifler, bitkinin karakteristik özelliklerinden biridir.
Sonuç olarak, Ankara çiğdemi Türkiye’ye endemik bir bitki türüdür. Bu bitkinin çiçekleri geç kış ve ilkbahar aylarında açar ve tam güneş ışığı alan, nemli toprakları tercih eder. Bitkinin bilimsel adı Crocus ancyrensis’dir ve så°�nıflandırmasında Carl von Linné tarafından dahil edilmiştir. Ankara çiğdemi, yaprakları ince ve uzun bir geometriye sahiptir ve karakteristik mor liflerle süslenmiştir.