Deve tabanı bitkisi, son zamanlarda popülerliğini yeniden kazanan, dekoratif ve evlerde sıkça yetiştirilen bir bitkidir. İşte deve tabanı bitkisi hakkında bilmeniz gerekenler:
Deve tabanı bitkisi, son zamanlarda popülerliğini yeniden kazanan, dekoratif ve evlerde sıkça yetiştirilen bir bitkidir. İşte deve tabanı bitkisi hakkında bilmeniz gerekenler:
Genel Bilgiler:
- Bilimsel adı “Monstera deliciosa” olan deve tabanı bitkisi, tropikal bir bitkidir ve bu nedenle bakımında dikkat edilmesi gereken önemli detaylar bulunmaktadır.
- Bu bitki, 20 metreye kadar büyüyebilen bir epifittir. Olgun bir deve tabanı bitkisinin parlak yaprakları, 45 cm boyunda büyür ve temelde kalp şeklinde olup, kenarlarından neredeyse merkeze kadar kesilerek delik açılır.
- Deve tabanı bitkisi, doğal ortamında tropik ormanın gölgesinin altında hafif gölgeli, nemli koşullarda gelişir.
Bakım Önerileri:
- Toprak: Organik madde bakımından zengin, kumlu bahçe toprakları tercih edilmelidir. İyi drene olan yüksek pH’lı, alkali topraklarda en iyi şekilde büyür.
- Konum: Doğrudan güneş ışığından korunmalı ve yarı gölge bir konumda tutulmalıdır.
- Sulama: Tropikal bir bitki olduğu için sulama zamanları atlanmamalıdır. Sulama yaparken suyun çok soğuk olmamalı, oda sıcaklığında olmalıdır. Sulama yapacağınız günlerin ve saatlerin sabit olması önerilir.
- Besleme: Aktif büyüme döneminde her iki haftada bir kez standart sıvı gübre uygulanmalıdır.
- Sıcaklık: Ortam sıcaklığının 15 derecenin altına inmemesi gerekmektedir.
- Budama: Uygun ortamı bulduğunda hızla büyüyen deve tabanı bitkisi, kontrollü bir şekilde büyütülmek isteniyorsa ara ara budama yapılmalıdır.
Sık Karşılaşılan Sorunlar:
- Yaprakların sararması: Aşırı sulama veya gübre eksikliğinden kaynaklanabilir.
- Yaprak uçları ve kenarlarının kahverengiye dönmesi: Düşük nem ve kuru havadan kaynaklanabilir.
- Yaprakların yarık veya delik oluşturmaması: Yeterli su veya gübre eksikliğinden kaynaklanabilir.