Tarımda Biyolojik Mücadele Ne Demek?

Tarımın sağlıklı bir şekilde yapılması, doğal kaynakların korunması, çevrenin zarar görmemesi ve ürünlerin tüketiciye daha sağlıklı şekilde sunulabilmesi için biyolojik mücadele çalışmaları önem arz etmektedir. Peki biyolojik mücadele nedir ve nasıl uygulanır?

Biyolojik mücadele nedir?

Biyolojik mücadele, zararlı organizmaların doğal düşmanları yoluyla kontrol altına alınması yöntemidir. Bu yöntemde, kimyasal ilaçlar kullanmak yerine doğal düşmanlar kullanılır ve bu sayede çevre, insan sağlığı ve doğal dengeler korunmaya çalışılır.

Örnekler:

1- Nematodlar: Bu zararlılar, tarım ürünlerinin köklerindeki nematodların diğer böcekler gibi kimyasal yöntemlerle kontrol edilmesi mümkün değildir. Ancak nematodların doğal düşmanları olan nematofaj funguslar kullanarak kontrol edilebilirler. Bu sayede hem zararlıların kontrolü sağlanabilir hem de kimyasal ilaç kullanımı önlenir.

2- Tuta absoluta: Tuta absoluta, domates bitkileri için bir zararlıdır ve kimyasal yöntemlerle kontrol edilmesi oldukça zordur. Ancak Tuta absoluta’nın doğal düşmanları olan Trichogramma cinsi böcekler kullanılarak kontrol edilebilir. Bu yöntemde, Trichogramma böcekleri domates tarlalarına salınır ve Tuta absoluta larvalarının yumurtalarını parazite ederek yok ederler.

Biyolojik mücadele, çevreye, doğal kaynaklara, insan sağlığına ve doğal dengeye zarar vermeyen ve tarım ürünlerinin daha sağlıklı bir şekilde üretilebilmesine olanak sağlayan bir yöntemdir. Bu nedenle, tarım faaliyetleri sırasında biyolojik mücadele yöntemlerinin aktif olarak kullanılması önemlidir.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir